Serena Williamsová po 11 rokoch opäť dobyla Paríž

08.06.2013 Celý región

Paríž 8. júna (TASR) - Po jedenástich rokoch sa Serena Williamsová opäť teší z víťazstva na grandslamovom Roland Garros. V sobotňajšom finále si najvyššie nasadená americká tenistka poradila s obhajkyňou titulu Ruskou Mariou Šarapovovou za 1:46 h v dvoch setoch 6:4 a 6:4. Na parížskej antuke si tak pripísala svoj druhý triumf v kariére, celkovo už svoj šestnásty z grandslamových podujatí.

Tridsaťjedenročná Williamsová potvrdila výrazne aktívnu bilanciu vzájomných zápasov s o päť rokov mladšou Šarapovovou, v ktorej už vedie 14:2, keď súperku zdolala trinásťkrát za sebou. Ruska nad momentálnou svetovou jednotkou naposledy vyhrala ešte v roku 2004. Williamsová natiahla v sobotu impozantnú aktuálnu šnúru bez prehry už na 31 duelov, čo je jej osobný rekord a najdlhšia ženská séria víťazstiev v jednej sezóne od roku 2000.

Hneď v prvej hre finále si favorizovaná Williamsová vypracovala štyri brejkbalové možnosti, ale v kritických momentoch podržalo Šarapovovú prvé podanie a odvrátenie hrozby manka ju povzbudilo natoľko, že sama sa vzápätí ujala v prvom sete vedenia 2:0. Ruska ťažila v úvode najmä z nevynútených a zbytočných chýb súperky, Williamsová sa ale rýchlo dostala do svojho obvyklého zápasového tempa, spresnila a zagresívnila hru, vďaka čomu otočila po dvoch brejkoch a šnúre štyroch víťazných gemov vývoj na 4:2 vo svoj prospech. Šarapovová sa ale ešte o dramatickú zápletku postarala, keď po troch forhendových chybách súperky v ôsmej hre vyrovnala na 4:4, no koncovke prvého setu nezvládla a za 51 minút ho prehrala 4:6.

Williamsová v prvom dejstve až trikrát zobrala súperke podanie a v rovnakom trende chcela Američanka pokračovať aj na začiatku druhého - po dvanástich minútach a viacerých odvrátených brejkbaloch ale Šarapovová dopodávala s ťažkosťami na 1:0 zo svojho pohľadu. Rozbehnutú súperku ale zastaviť nedokázala a Williamsová sa najmä vďaka viacerým delovým "winnerom" dostala do náskoku 3:1. Favoritka si v dueli dvoch najvyššie nasadených hráčok už náskok brejku dokázala ustrážiť, esom v desiatej hre premenila hneď prvý mečbal a po dlhom čakaní mohla nad hlavu opäť zdvihnúť cenený Pohár Suzanne Lenglenovej.

Po jedenástich rokoch sa Serena Williamsová opäť teší z víťazstva na grandslamovom Roland Garros. V sobotňajšom finále si najvyššie nasadená americká tenistka poradila s obhajkyňou titulu Ruskou Mariou Šarapovovou za 1:46 h v dvoch setoch 6:4 a 6:4. Foto: TASR/AP
Serenina zbierka

Williamsová tak má teraz na konte už po päť titulov z Wimbledonu a Australian Open, štyri z USA Open a dva z Roland Garros. Stala sa aj najstaršou hráčkou s titulom v Paríži v "open ére", teda od roku 1968. Zdolaná finalistka Šarapovová zostala na méte štyroch grandslamov, má po jednom z každého turnaja tzv. veľkej štvorky.

Mladšia zo sestier Williamsových po zisku druhej trofeje z parížskej antuky žiarila spokojnosťou. "Bolo to veľmi ťažké stretnutie. Pred jeho začiatkom som bola veľmi nervózna, lebo išlo o veľa. Je to neskutočný pocit po 11 rokoch opäť vyhrať v Paríži a získať 16. grandslamový titul. Ani to nedokážem opísať slovami, je to niečo neuveriteľné. Na budúci rok sa sem chcem vrátiť a pokúsiť sa o úspešnú obhajobu titulu, pretože milujem parížsku atmosféru a divákov. Musím sa im poďakovať za podporu, boli fantastickí. Tento titul určite poriadne oslávim, musím si ešte premyslieť, akým spôsobom," povedala Američanka v prvom interview s bývalým francúzskym tenistom Fabricom Santorom priamo na kurte.

Šarapovová zložila víťazke kompliment. "Serena predvádzala počas celej antukovej sezóny skvelý tenis a víťazstvo na Roland Garros si zaslúžila. Na dvorci Philippa Chatriera som zažila množstvo krásnych chvíľ a druhé finále za sebou bolo pre mňa úžasným zážitkom. Na budúci rok sa pokúsim v Paríži opäť vyhrať. Ďakujem všetkým ľuďom, ktorí ma podporovali, celému môjmu tímu a rodine."

Roland Garros - dvojhra žien, finále:


Serena Williamsová (1-USA) - Maria Šarapovová (2-Rus.) 6:4, 6:4
 

Vyberte región